2012. szeptember 10., hétfő

Esterházy-kuglóf

Ezt a receptet anyukám találta a Nők Lapja Konyha szeptemberi számában, én pedig egyik délelőtt megcsináltam :)

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj/margarin + a formához
  • 16 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 15dkg liszt + a formához
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 dkg darált dió
  • 4dkg tört dió
  • csipet fahéj és só
  • fél rúd vanília kikapart belseje vagy Bourbon vaníliás cukor
  • 1 dl tej
A Krémhez:
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • fél csomag vaníliás pudingpor (20g)
  • 12 dkg puha vaj/margarin
  • 2dkg pörkölt,darált dió
  • 1cl triple sec vagy rum
A bevonathoz:
  • 13 dkg fehér csokoládé
  • 4 dkg étcsokoládé
  • 10 db fél dió a díszítéshez
Elkészítése:A puha vajat/margarint a porcukorral és a tojásokkal kihabosítjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük majd a tojásos részbe forgatjuk, közben a tejet is hozzáadjuk. A masszát kivajazott, kilisztezett forma háromnegyedéig töltjük, 180°C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.Kiborítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
A pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel, sűrű krémet főzünk belőle, hagyjuk teljesen kihűlni. Ez után a puha vajat/margarint, a darált diót, és az alkoholt hozzáadva kihabosítjuk. A kihűlt kuglófot 3 vagy 4 karikába várjuk, és a krémmel egyenletesen összerétegezzük.
A bevonathoz a kétféle csokoládét gőzfürdő fölött vagy a mikróban külön-külön felolvasztjuk, majd a kuglóf tetejét márványosan bevonjuk vele. Mielőtt megdermedne fél diódarabokkal díszítjük.

Jó étvágyat ehhez a finomsághoz! :)

2 megjegyzés:

  1. Pont most nézegettem az újságban ezt a receptet, mert nagyon étvágygerjesztő. Olyan finom is, amilyen szép?
    Megéri vele bajlódni?

    VálaszTörlés
  2. Igen.igen :) Nagyon finom lett :) Aki szereti a diót, annak főleg ajánlom!

    VálaszTörlés